Ontlakken en kunststof coating verwijderen

Wervelbedoven technologie voor thermisch ontlakken en kunststof verwijderen van metalen machine onderdelen en tools

ontlakken met pyrolyse zandoven

Voordelen thermisch reinigen met een wervelbed


 • Zeer snelle en perfecte thermische reiniging,
 • Korte reiniging-cyclus tijden, < 60 minuten,
 • Geen vervorming van de metalen stukken
 • Grote capaciteit en perfecte reinigingskwaliteit
 • Veilig in gebruik en milieuvriendelijke technologie
 • Perfect homogene temperatuur door fluïdisatie zand
 • Zeer lange levensduur machine, weinig onderhoud

SCIROCCO wervelbed-technologie is een thermisch reinigingssysteem voor het ontlakken of kunststof verwijderen van metalen machine- onderdelen of hulpstukken. De wervelbed technologie zorgt voor een efficiënte reiniging en is geschikt om grote volumes of kostbare stukken veilig en snel te ontlakken of reinigen (<1h). Toepassingsgebieden zijn het verwijderen van coatings zoals verf, kunststof, olie, wax en rubber of alle andere organische coatings van metalen. De wervelbed technologie is een bewezen technologie die ook inzetbaar is voor het recycleren van zandmallen in de (alu) gieterij of het verbranden van organisch afval met recuperatie van energie.

De te reinigen verfhaken, ophangsystemen, matrijzen, mallen, schroeven enz worden geladen in een korf en ondergedompeld in het voorverwarmde borrelende zand (420-480°C). De organische bestanddelen - polymeren, worden onmiddellijk geoxideerd en vergassen in het wervelend zand. De fluïdizatie zorgt voor een perfecte temperatuurverdeling in het zand en een efficiënte warmteoverdracht van het zand naar de metalen stukken. Daardoor is de snelheid van reinigen tot 4x hoger dan in een gewone oven en is er geen enkel risico op vervorming van de te reinigen stukken door de perfect homogene temperatuursverdeling.

De reinigingstijd is zeer kort, doorgaans minder dan een uur, afhankelijk van het type en de hoeveelheid organische coating, het gewicht en de vorm van de te ontlakken of te reinigen stukken. Tijdens een eerste cyclus kan reeds een tweede korf beladen worden en bespaart men kostbare tijd in de productie. 'Scirocco' wervelbed reinigings-systemen zijn ontworpen voor een non-stop gebruik (24h/7d), zeer betrouwbaar en degelijk met een levensduur van 15-20 jaar. De wervelbedovens zijn verkrijgbaar in standaard maten of op maat van de klant.

Toepassingen wervelbed technologie


 • Ontlakken van verfhaken, roosters, skids, verfhangers
 • Kunststof verwijderen van matrijzen, extrusie schroeven, hotrunner-systemen, spuitgiet- en blaasvorm onderdelen
 • Verwijderen van vet, rubber, wax, lijm, polymeren
 • Verwijderen van zandmallen van gietstukken
 • Ontvetten van bakplaten, verbranden van organisch afval

Werkingsprincipe wervelbed-oven technologie


Het wervelbed bestaat uit een reactor gevuld met gekalibreerd zand. De reactor wordt opgewarmd tot een homogene temperatuur tussen 420 – 450°C. Door het inblazen van lucht en gas, begint het zand te wervelen en gedraagt het systeem zich als een fluïdum. De wervelende zandmassa wordt een zeer krachtige reactor, waarbij een complex fysisch proces de organische materialen oxideert. De organische bestanddelen worden uit de reactor geblazen en naar de naverbrander en filter geleid.

Na de reinigingscyclus kan de korf onmiddellijk uit de borrelende zand worden getild en een volgende batch met te reinigen metalen machineonderdlen kan geladen worden. Tijdens de reinigingscyclus wordt de energie die vrijkomt uit de oxydatie gerecupereerd. De installatie kan met een keramische filter en extra naverbrander worden uitgerust, een kalkinjectie, enz om te voldoen aan de strengste milieuvoorschriften. De energie kan gerecupereerd worden door installatie van een warmtewisselaar.