Ontlakken en kunststof verwijderen

Wervelbed technologie voor thermisch ontlakken en kunststof verwijderen

ontlakken met pyrolyse zandoven

Voordelen van reinigen met een wervelbed


 • Zeer snelle en perfecte thermische reiniging,
 • Korte cyclustijden, < 60 minuten,
 • Geen vervorming van de metalen stukken
 • Grote reinigingscapaciteit, perfecte reinigingskwaliteit
 • Veilig in gebruik, milieuvriendelijk
 • Perfect homogene temperatuur door flu´disatie
 • Lange levensduur machine, weinig onderhoud

SCIROCCO wervelbed is een thermisch reinigingssysteem voor het reinigen van metalen machine onderdelen of hulpstukken. De wervelbed technologie zorgt voor een efficiŰnte reiniging en is geschikt om grote volumes of kostbare stukken veilig en snel te reinigen. Toepassingsgebieden zijn het verwijderen van verf, kunststof, oliŰn en rubber of alle andere organische coatings van metalen onderdelen. De wervelbed technologie is ook inzetbaar voor het recycleren van zandmallen in de gieterij of het verbranden van organisch afval.

De metalen stukken stukken worden geladen in een korf en ondergedompeld in het voorverwarmde borrelende zand (420-480░C). De organische bestanddelen worden onmiddellijk geoxideerd en verdampen. De flu´disatie zorgt voor een goede temperatuurverdeling in het zand en een snelle warmteoverdracht van het zand naar de metalen stukken. Er is geen risico op vervorming van de te behandelen stukken door de perfect homogene temperatuur.

De reinigingstijd is zeer kort, minder dan een uur, afhankelijk van het type en hoeveelheid organisch materiaal, het gewicht en de vorm van het metalen stuk. Tijdens de eerste cyclus kan reeds een tweede korf geladen worden en bespaart men kostbare tijd. Scirocco wervelbed systemen zijn ontworpen voor een non-stop gebruik (24h/7d) en zijn verkrijgbaar in standaard maten of op maat van de klant.

Toepassingen wervelbed technologie


 • Ontlakken van verfhaken, roosters, skids, verfhangers
 • Kunststof verwijderen van extrusie onderdelen, matrijzen
 • Reinigen van schroeven, filters, spuitgiet systemen,
 • Verwijderen van rubber, lijm, zandmallen verwijderen van gietstukken
 • Ontvetten van bakplaten, reinigen van hotrunner

Werkingsprincipe wervelbed technologie


Het wervelbed bestaat uit een reactor gevuld met gekalibreerd zand. De reactor wordt opgewarmd tot een homogene temperatuur tussen 420 ľ 450░C. Door het inblazen van een mengsel van lucht en gas, begint het zand te wervelen en gedraagt het systeem zich als een flu´dum. De wervelende zandmassa wordt een zeer krachtige reactor, waarbij een complex fysisch proces de organische materialen oxideert. De organische bestanddelen worden uit de reactor geblazen.

Na de reinigingscyclus kan de korf onmiddellijk uit de borrelende zand worden getild en een volgende batch met te reinigen metalen machineonderdlen kan geladen worden. Tijdens de reinigingscyclus wordt de energie die vrijkomt uit de oxydatie gerecupereerd. De installatie kan met een keramische filter en extra naverbrander worden uitgerust, om te voldoen aan de strengste milieuvoorschriften. De energie kan gerecupereerd worden met een warmtewisselaar.