Ontlakken en kunststof verwijderen

Wervelbedoven technologie voor thermisch ontlakken en kunststof verwijderen

ontlakken met pyrolyse zandoven

Voordelen thermisch reinigen met een wervelbed


 • Zeer snelle en perfecte thermische reiniging,
 • Korte reiniging-cyclus tijden, < 60 minuten,
 • Geen vervorming van de metalen stukken
 • Grote reinigingscapaciteit, perfecte reinigingskwaliteit
 • Veilig in gebruik, milieuvriendelijke technologie
 • Perfect homogene temperatuur door fluïdisatie zand
 • Zeer lange levensduur machine, weinig onderhoud

SCIROCCO wervelbed-technologie is een thermisch reinigingssysteem voor het reinigen van metalen machine- onderdelen of hulpstukken. De wervelbed technologie zorgt voor een efficiënte reiniging en is geschikt om grote volumes of kostbare stukken veilig en snel te reinigen (<1h). Toepassingsgebieden zijn het thermisch verwijderen van verf, kunststof, olie, wax en rubber of alle andere organische coatings van metalen onderdelen. De wervelbed technologie is ook inzetbaar voor het recycleren van zandmallen in de (alu) gieterij of het verbranden van organisch afval met recuperatie van energie.

De metalen -te reinigen- stukken stukken worden geladen in een korf en ondergedompeld in het voorverwarmde borrelende zand (420-480°C). De organische bestanddelen worden onmiddellijk geoxideerd en vergassen. De fluïdisatie zorgt voor een perfecte temperatuurverdeling in het zand en een snelle warmteoverdracht van het zand naar de metalen stukken. Er is geen risico op vervorming van de te reinigen stukken door de perfect homogene temperatuur.

De reinigingstijd is zeer kort, doorgaans minder dan een uur, afhankelijk van het type en hoeveelheid organisch materiaal, het gewicht en de vorm van de metalen stukken. Tijdens een eerste cyclus kan reeds een tweede korf geladen worden en bespaart men kostbare tijd in de productie. Scirocco wervelbed systemen zijn ontworpen voor een non-stop gebruik (24h/7d) en zijn verkrijgbaar in standaard maten of op maat van de klant.

Toepassingen wervelbed reinigingstechnologie


 • Ontlakken van verfhaken, roosters, skids, verfhangers
 • Kunststof verwijderen van matrijzen, extrusie schroeven, hotrunners
 • Verwijderen van rubber, wax, lijm, tefon
 • Verwijderen van zandmallen van gietstukken
 • Ontvetten van bakplaten, verbranden van organisch afval

Werkingsprincipe wervelbed oven technologie


Het wervelbed bestaat uit een reactor gevuld met gekalibreerd zand. De reactor wordt opgewarmd tot een homogene temperatuur tussen 420 – 450°C. Door het inblazen van een mengsel van lucht en gas, begint het zand te wervelen en gedraagt het systeem zich als een fluïdum. De wervelende zandmassa wordt een zeer krachtige reactor, waarbij een complex fysisch proces de organische materialen oxideert. De organische bestanddelen worden uit de reactor geblazen.

Na de reinigingscyclus kan de korf onmiddellijk uit de borrelende zand worden getild en een volgende batch met te reinigen metalen machineonderdlen kan geladen worden. Tijdens de reinigingscyclus wordt de energie die vrijkomt uit de oxydatie gerecupereerd. De installatie kan met een keramische filter en extra naverbrander worden uitgerust, om te voldoen aan de strengste milieuvoorschriften. De energie kan gerecupereerd worden met een warmtewisselaar.